Liman çıkış belgelerine yeni düzenleme
Deniz Turizmi Araçlarına Yönelik Yönetmelik Değişikliği Yürürlüğe Girdi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, liman çıkış belgesiyle ilgili düzenlemeler yeniden yapıldı.
Artık, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemileri hariç gerçek ve tüzel kişilere ait özel ve ticari yatlar, gezi amaçlı tekne ve deniz turizmi araçlarına liman çıkış izni verilirken, bu izin Deniz Turizmi Yönetmeliği kapsamında seyir izin belgesi olarak verilecek ve liman çıkış belgesi yerine geçecek.
Denetimlerde, gemilerin asgari gemi adamı donanımı, personel sayısı, güvenlik belgeleri ve gemi adamlarının yeterlilik belgeleri kontrol edilecek. Yolcu gemilerinde yolcu sayısı, Türk bayraklı gemilerde deniz şartlarına uygunluk, yabancı bayraklı gemilerde ise emniyet belgeleri denetlenecek.
Yük gemilerinde ise yük miktarı ve gemi cinsi belgesiyle uygunluğu kontrol edilecek. Liman çıkış iznine ilişkin denetimlerde gerekli tüm belgelerin geçerliliği ve uygunluğu Bakanlık tarafından belirlenen yönergeler doğrultusunda yapılacak.
Liman başkanlığınca gemi sefere çıkmadan önce can kurtarma, yangından korunma, seyir donanımları ve yakıt gibi unsurların denetlenmesi gerekecek. Ayrıca, ticari faaliyet göstermeyen gemilere liman çıkış belgesi verilmeyecek.
Liman çıkış belgesi, Marmara Denizi dahil olmak üzere Türk boğazlarında sefer yapan gemilere 60 gün süreyle düzenlenecek. Yeni inşa gemilerin sefere çıkmak için liman idari sınırını aşması durumunda yazılı izin belgesi gerekecek ve liman çıkış belgesi istenmeyecek.
Aynı şekilde, hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemilerin seferleri de özel liman sahalarından yapıldığında bitişik liman seferi kabul edilecek.
Kıyı Tesislerinde Su Ürünleri Avcılığına İzin Verilebilecek
LNG gemilerinin liman tesislerine yanaşması durumunda güvenlik tedbirleri kapsamında römorkör alınması ve kılavuz kaptan bulundurulması zorunlu olacak. Hava ve deniz koşullarına göre römorkör sayısı ve çeki gücü artabilecek.
Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında belirli şartlar altında dönemsel su ürünleri avcılığına izin verilebilecek, bu karar demirleme sahalarının durumuna, hava şartlarına ve güvenlik gereksinimlerine bağlı olacak.